Arkiv för nyfikna

24 dec. 2009

Bil

Jag har faktiskt ingen aning om vad jag skall göra med bilen.
Till att börja med får det väl bli service.
Sedan en besiktning.



Det oranga på flaket är förresten en kompressor, som använts till att borra i berg inför sprängningar.
Tjo flöjt, alla opera-älskare!


22 dec. 2009

Tips för körning vid halka

Om ni kör ute i det här vädret - snö och halka - och har en 4-hjulsdriven pickup eller liknande får ni ABSOLUT INTE glömma en liten detalj. Tänker er att ni åker in i ett parkeringsgarage.
Trångt, men varmt och torrt där inne. Med 4-hjulsdriften ilagd går det inte att svänga. Eller det går att svänga på torr betong lite granna, men man hör hur det skriker i däcken och ratten försöker slita sig ur händerna på dig.
Sedan försöker du lägga ur 4-hjulsdriften för att alls ta dig runt i garaget - med tålmodiga medtrafikanter som tutar och gör grova gester mot dig.
Jag satt i en sådan knipa idag. Lyckades till slut få ur 4-hjulsdriften efter en hel del backande och trixane för att få transmission att inte stå i spänn. Om det spänner minsta lilla i transmissionen så får man nämligen inte ur allhjulsdriften över huvud taget.
Det jag har sagt ovan gäller de flesta bilar där man lägger i 4-hjulsdrift med en spak eller ett vred.
Det förstörde så att säga stämningen en liten aning.
Vad jag älskar halka - och se andra stackars bilister försöka slira sig fram genom snömodden!

21 dec. 2009

Stekt Anka

Ankorna här hemma har blivit tvångsförflyttade. Inomhus. Det är inte det att de verkar frysa, för våra fåglar kan gå in när de vill. De ville helt enkelt inte vara inomhus på dagarna, utan ligger hellre på en halmbädd ute i snön.
Alltså tvingade vi dem att bo inomhus nu när det är så kallt. Och de gillar det inte.
Hönsen är däremot väldigt nöjda med att vara inne just nu. Låter dörren stå öppen när vi är där ute och gör... vad man nu gör med höns... städar etc.
En del hönor går ett par meter utanför dörren till hönshuset innan de vänder.
Allra vanligast är att de ställer sig i dörren, tittar ut, bestämmer sig för att det är kallt och hoppar in i något rede eller upp på sittpinnarna under taket där det är varmt. Sedan stannar de där tills vi stängt dörren och värmen återvänt till golvet.
Jippi
Synd bara att vi måste ut ibland. Tycker att hönsen gör helt rätt...
Kvack, alla där ute