Arkiv för nyfikna

18 apr. 2009

Beskrivning på en äggkläckare

Så här är den gjord : Jag har tagit ett par gamla skåpdörrar i spånskiva och gjort själva lådan av. Allt lackades och alla skarver tätates med badrummssillicon. Och ändå fungerar kläckaren halvknappt. temperaturen är extremt känslig för både yttre och inre påverkan. Fläken jag satte in går inte använda mer än korta stunder emellanåt. vi får inte upp futkigheten ens i närheten av vad den borde vara.
Finns det någon som säljer en proffsbyggd kläckare någonstans runt Örebro? Helst såg jag en octagon som klarar 20 ägg och är helautmatiskt. Att försöka rädda ett katastrofalt dåligt hemmabygge blir ju ine heller bra.
Ha de
Eller där ute!

16 apr. 2009

R.I.P

Exakt varför skriver man det, egentligen? Jo, jag vet vad förkortningen betyder men i alla fall. Verkar lite Hollywood-aktigt.
Hur som helst.
En kyckling dog i eftermiddags. Han var dålig redan i morse, så vi han satt på en liten karantän för att få vara ifred. Men det hjälpte inte. Tyvärr. Nu är det 2 kycklingar som dött ur den senaste kullen. Vi har funderingar på om det beror på alla problem vi hade med temperaturen under sista kläckningen. Min hemgjorde kläck-maskin byggd på det gamla akvariet hade helt otroliga problem med just temperatur. Endera var det för kallt, eller också för varmt. Att få tempen lagom var i stort sett omöjligt.
Fast kullen är överlag mindre och slöare än den första kullen vi fick. Hoppas att det inte beror på tuppen i alla fall.
Nu har vi en liten kull till på gång i min nya äggkläckare. Det är en prototyp jag byggt av lite gamla skåpdörrar och mestadels andra prylar vi haft liggande hemma.
Om någon är intresserad kan jag gärna lägga upp lite bilder och en beskrivning på maskinen. Ifall allt verkar fungera hyfsat så kommer vi nog att bygga en riktig maskin till hösten, baserad på principer och idéer vi använt här. Då kommer det också att bli lite bättre material över lag.
I korthet så fungerar den ungefär som de stora maskinerna som man kan köpa. Maskinen har just nu plats för ungefär 50 ägg (jag vet, men skåpdörrarna passade så bra för den storlek som det nu blev). Med en annan äggkorg kan man kanske få in 60 - 70 ägg i apparaten. Men som sagt, hojta till så fotar jag vår skapelse och lägger ut en närmare förklaring.
Just nu hoppas vi på att resten av kycklingarna klarar sig. Och att våren fortsätter utan större bakslag.
Ha de, alla äggkläckare där ute!

13 apr. 2009

....

Och nej, jag missade inte utropstecknet på förra inlägget. Det var så snuskigt gubbigt, så jag mådde illa. Publicerade det enbart för att... tja, jag vet inte riktigt. Kanske för att jag ville vara lite gubbig?
I vilket fall som helst är vår nya äggkläckare färdig nu. Akvariet fungerade inte så bra som vi ville tro.
Ha de, alla gubbar där ute! (och gummor)

Bilar

Åkte bil idag. Trafiken var inte direkt hemsk, åtminstone inte när det gällde mängden. Däremot såg jag ett par vansinniga självmordskandidater - som vanligt på en motorväg. Vissa verkar tro att det är fri fart så fort det är 2-filigt. Och nej, jag kör inte som en gubbe. Jag vänder mig bara mot att komma brakande i vänsterfilen runt 200-strecket när det är massor av trafik. Många ser inte en sådan idiot innan han passerar.
Titta i backspegeln där ute½