Arkiv för nyfikna

20 apr. 2009

Vi har en riktig hönsfarm nuför tiden. Det här är Alma, som vi lagt i en bur. Hon håller på att kläcka 4 stycken kycklingar. Den första har tittat fram. Vi lade henne i buren för att hon skulle få lugn och trygghet under den mest kritiska perioden av en fågelse födelse. Just på denna bild är hon färdig att försvara sina kycklingar mot allt - till och med kameror.













Det här är kycklingen som vi fått. Ser ni den? Längst nere till vänster om Alma? Våra höns heter alla något på A, kull ett något på B, kull 3 något på C. Nu måste vi bara hitta på 4 namn som börjar med D. Dante, kanske?
Kom gärna med förslag!

Ägge

Hej, igen.
Har tyvärr inte blivit några bilder eller ens en liten beskrivning på vår äggkläckare.
Tiden har liksom inte räckt till i helgen. Och nu håller jag på att deklarera för företag, mina föräldrar, mig själv, syrran och frugan. Som sagt, tiden var det...
I alla fall, jag tänkte berätta några saker vi har insett angående äggkläckare.
1: Fast jag har använt ett par gamla garderobsdörrar och annat som legat har apparaten inte blivit så billig som vi hoppats eller ens trott. Möjligen har vi sparat en 500-hundring mot att köpa en färdig, halvautomatisk, äggkläckare som rymmer ca. 20 ägg.
2: Den fungerar inte särskilt bra. I helgen tröttnade vi på problemen med torr luft och ojämn värme och lade silicon runt varenda liten skarv på hela apparaten.
3: En bra termometer kostar massor av pengar. Vi har just nu 4(!) olika termometrar i apparaten, och alla visar olika temperaturer. Det skiljer 3 - 4 grader mellan dem! Lade in en gammal febertermometer, men batteriet valde att dö just då.
Så... om du är intresserad av en äggkläckare - fråga någon annan eller köp en färdig av ett företag som vet vad de gör. Jag bör nog hålla mig till bokföring och liknande i framtiden. Har alltid inbillat mig att jag är händig, och på vissa områden stämmer det. Kan tillexempel byta kök, om jag bara hade hälsan. Jag vet det eftersom jag byggt köksluckor och skåp själv av lösvirke en gång i tiden. Jag kan också byta däck, bromsar, avgassystem och liknande småsaker på en bil. Om det inte varit för nacken och axlarna...
Men bygga äggkläckare... som sagt... jag kanske klarar det, men det blir absolut billigare att köpa en från början. Att bygga 2 eller 3 maskiner innan man får det rätt är nämligen fruktansvärt dyrt.
Annars mår kycklingarna, hönsen och hunden bra. Råttorna har jag frågat, men de svarade inte idag. Antar att de hade fullt upp med att undvika råttfällor och Rocky, vår hund.
Ha de, alla ägghuvuden där ute!