Arkiv för nyfikna

9 apr. 2009

Beskrivning av äggkläckningsmaskin

Detta är en helautomatisk variant med minimal arbetsinsats.
Äggbehållaren är formad som en skål med en botten i trä och flexibla sidor i ett mjukt material.
Värmeelementet är beläget ovanför äggen och ligger i direkt kontakt med dessa.
Någon gång i timman, på ett ungefär, höjs värmeelementet automatiskt och en spak går in under elementet för att vända äggen. Ett par gånger per dag plockas värmeelementet bort helt och hållet för en kort stund.
När äggen börjar kläckas höjs elementet utan insats från uppfödaren, och spaken som vänt äggen under 21 dagar plockar försiktigt bort skalen från ruv-skålen när kycklingarna kläckts. Detta sköts alldeles utmärkt av tången längst ut på spaken.
Jo, en ska till: äggkläckningsmaskinen kostar en bråkdel av Octagon och de andra kända märkena.
Namn?
Favarolle!
Ha de, alla äggkläckare där ute!

7 apr. 2009

Könsbestämmning

Vi försöker titta på kycklingarna och se vilka som lyfter på benet när de pinkar. Funkar i alla fall på hundar...
Nej, skämt åsido kan man faktiskt se skillnad på kön till och med på 4 veckor gamla kycklingar.
Precis hälften av dem har svarta vingspetsar och borde därmed vara tuppar. Den andra halvan av kullen har ljusare vingspetsar, bruna till vita, och är därmed höns. En annan skillnad som blir allt tydligare är kammen på huvudet. Två av kycklingarna har redan tydliga om än små kammar, och på de andra tupp-kycklingarna kan man se att kammarna börjar skönjas. Hönsen har inte alls samma utseende utan är mer släta på översidan av näbben och huvudet.

Ha de, alla tuppar där ute!

6 apr. 2009

Vårdag


















I dag var det vår igen. Vi var ute. Kycklingarna var ute. Hunden var självklart där kycklingarna var. Äh, titta på bilderna istället. Bilden högst upp till höger syns en brun nos titta över kanten alldeles utanför buren.
Ha de, alla vårmänniskor där ute!





5 apr. 2009

Katastrofer

2 katastrofer har inträffat idag.
1: termostaten till äggkläckaren.
Jag hade vänt på äggen och lyst några av dem. En stund senare tittade jag på termometern, och den stod på 44 grader! Vi tror inte att det varit så varmt mer än en liten stund, men det är i alla fall en katastrof. Äggvitan börjar koagulera vid 42 eller något liknande. Förhoppningsvis dödade vi inte alltför många kycklingar. Just nu sitter jag och vaktar termometern efter att vi startat om hela rasket. Puh....
2: Gräsklipparen.
Okej, det är lite tidigt. Och det är ingen jättekatastrof. Så här var det: jag hade startat åk-gräsklipparen eftersom vi behövde en grej som stod innanför den. Eftersom den ändå var igång körde jag upp klipparen till garaget. Det var i fredags. Idag tänkte jag serva den lite granna, ni vet kolla oljan och byta tändstift och sådant. När det var gjort körde jag ut den på uppfarten... tja... jag tänkte att jag lika gärna kunde spola av den eftersom bilen var i akut behov av att tvättas. Och eftersom jag ändå hade högtrycken framme lyfte jag bort huven och spolade av motron. Tror ni att klipparen gick efteråt? Nej. Eller, ja. Eller, egentligen, både och. Motorn startade och gick som en klocka, men så fort jag släppte upp koplingen dog den. Det sitter en kontakt som hindrar föraren att starta motorn utan att trycka ned kopplingen. Kontakten är uppenbart inte vattentät. Jag har styrt in åbäket i garaget igen. Få se om den går när den torkat några dagar. Dessutom är det lite plock att montera ihop apparaten igen. För att hitta kontakten var jag nämligen tvungen att demontera följande: klippagregatet, kopplingspedalen och halva instrumentbrädan. Om kontakten måste bytas får jag plocka isär den ännu mer...
Ha de, alla trimmade gräsklippare där ute!